Mænd og Osteoporose

kim_brixen.jpgAf Kim Brixen
Professor, overlæge, PhD, Head of Institute of clinical Research, Odense Universitetshospital/Syddansk Universitet

Osteoporose betragtes i dag som noget, der rammer kvinder, men i takt med at flere og flere mænd får porøse knogler, er der brug for at ændre den tankegang. Herhjemme har op mod 15 % af mænd i alderen 60-75 år osteoporose. Det er fortsat ikke så mange som blandt kvinderne, hvor det er ca. 30 %, der rammes, men meget tyder på, at der bliver flere og flere mænd i statistikken.

Det er vigtigt, at mændene bliver mere opmærksomme på osteoporose og på forebyggelse af sygdommen, før de ender med et smertefuldt osteoporotisk brud. Samtidig bør man i konsultationerne være opmærksomme på sygdommens nuancer, når mændene undersøges. Man skal være opmærksom på risikofaktorer som f.eks. rygning og alkohol, arvelige forhold samt testosteronniveau. Som mand har man en større risiko for at udvikle osteoporose, hvis man har et lavt niveau af det mandlige kønshormon. Derfor er det også rutine at teste mænds testosteronniveau ved mistanke om osteoporose.

De psykiske konsekvenser for en mand ved at blive diagnosticeret med osteoporose kan være lige så alvorlige som selve sygdommen. Det er svært for mange mænd at få konstateret en sygdom, der gør dem skrøbelig. Det kan være forbundet med skam og ydmygelse for mændene at have osteoporose og at fortælle andre om det. Omverdenens reaktioner kan godt være hånlige på grund af synet på osteoporose som en kvindesygdom.

Det er derfor vigtigt at tale om osteoporose som en sygdom, der rammer begge køn. Også mænd får skrøbelige knogler, og de har brug for at blive mødt med forståelse. Mændene skal samtidig selv være opmærksomme på sygdommen og gå til lægen meget tidligere, end de gør i dag.

En almindelig sygdom hos danske mænd

Osteoporose er hyppigere hos kvinder end hos mænd, men mandlig knogleskørhed er ikke sjælden. Omkring 100.000 danske mænd lider af knogleskørhed, hvilket svarer til hver 8. Næsten 20 % af alle mænd vil i løbet af livet opleve et knoglebrud som følge af osteoporose. Ca. 5 % vil få et hoftebrud. Desværre stilles diagnosen ofte for sent, da der generelt har været mindre opmærksomhed omkring knogleskørhed hos mænd.
Mændene kommer senere til lægen, og de er mere syge, når de kommer. Det viser sig bl.a. ved, at dødeligheden efter hoftebrud er større blandt mænd end blandt kvinder. Desværre er osteoporose ikke i fokus for mændene, og derfor bli-ver der ikke handlet på det så hurtigt som hos kvinderne.

Hvorfor får mænd knogleskørhed?

I de fleste tilfælde skydes osteoporose hos mænd de samme faktorer som hos kvinder. Der er dog nogle ting, man skal være særligt opmærksomme på hos mændene.

  • Mænd, der producerer meget nedsatte mængder af det mandlige kønshormon (testosteron), er i større risiko for at udvikle osteoporose. Nedsat testosteronproduktion kan skyldes skader på testiklerne, alkoholforbrug eller visse hormonsygdomme
  • Knogleskørhed er i større grad relateret til rygning og alkohol hos mænd
    end hos kvinder
  • Mænd med prostatakræft, som behandles med antihormoner, er i særlig risiko for at udvikle osteoporose.


Forebyggelse

Man kan selv gøre meget for at undgå at få knogleskørhed. En alsidig kost, som indeholder tilstrækkelige mængder af kalk og D-vitamin er en god begyndelse.
Voksne danske mænd bør indtage 800 mg kalk om dagen. Indtager man ikke nok kalk gennem kosten, vil man i almindelighed have brug for tilskud i form af kalktabletter, som ofte også indeholder tilskud af D-vitamin. Osteoporosepatienter af begge køn bør indtage 1000-1200 mg kalk dagligt.
I Danmark er mangel på D-vitamin i kosten mere almindelig end mangel på kalk. Hos ældre af begge køn anbefales en daglig D-vitaminindtagelse på 15-20 µg. Hos osteoporosepatienter af begge køn anbefales en daglig D-vitaminindtagelse på 25-40 µg.

Manderollen bliver udfordret

Det er hele forholdet omkring kønsroller, der gør det svært for mændene at få konstateret osteoporose. Mændene er vant til at være den stærke, så hvad gør man, når man bliver diagnosticeret med en sygdom, der gør en skrøbelig?
Ph.d. Dorthe Nielsen, der arbejder på Odense Universitetshospital, har forsket i mænd, osteoporose og kønsroller. Dorthe Nielsens forskning viser, at det er svært ikke at kunne "vise muskler" som en "rigtig mand", som mændene beskriver det. En mand i en af Dorthe Nielsens fokusgrupper gav dette eksempel:
"Det generer mig rigtigt meget, at min kone bliver nødt til at bære vores kufferter, når vi rejser. Jeg skammer mig så meget over ikke at kunne hjælpe hende, at jeg bliver nødt til at gå over på fortovet på den anden side af vejen."