Typiske kendetegn

jens_erik_beck_jensen.jpgAf Jens-Erik Beck Jensen
Overlæge ved Endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital

Osteoporose er på mange måder en usynlig sygdom. Det er derfor yderst vigtigt, at man får defineret højrisiko patienter i tide og dermed øger muligheden for at forhindre, at sygdommen bliver invaliderende på længere sigt.

Personer med uddannelse inden for det sundhedsfaglige område, kan gøre en stor forskel ved at deltage i opsporingen af patienterne med typiske kendetegn.

Derudover kan sygehusenes skadestuer også gøre en stor forskel, hvis de er opmærksomme på de patienter, der kommer ind med brækkede håndled eller underarme. Ved at tilbyde disse patienter en knoglescanning, kan det fastslås, om årsagen til bruddet er osteoporose. Mange patienter med osteoporose vil kunne undgå yderligere brud og dermed bevare en god livskvalitet, hvis sygdommen opdages i tide. I mange tilfælde har sygdommen imidlertid nået at udvikle sig meget, før der bliver stillet en diagnose, og mange af de patienter, som behandles for håndleds- og underarmsbrud har også ryg sammenfald.

Når man overhovedet kan overse en brækket ryg, som ryg sammenfald reelt er, skyldes det, at rygbrud ikke er umiddelbart synlige som andre brud, men først og fremmest manifesterer sig ved smerter. Da smerter kan have mange årsager og ofte går over igen, også når der er tale om sammenfald, kan det være svært at opdage, at der kan være tale om brud.

Synlige kendetegn på osteoporose forekommer først ved flere sammenfald, hvor patienten taber kropshøjde og bliver krumrygget. Sker dette, vil maven også bule ud, fordi brystkassen bliver presset sammen.

 

Hvad er knogleskørhed?

Knogleskørhed er en tilstand med nedsat knoglemasse og forringet knoglestruktur i en sådan grad, at knoglernes styrke er forringet. Sygdommen bevirker, at knoglevævet bliver tyndere, således at der på et tidspunkt nemt kan opstå knoglebrud (sammenfald) ved alm. daglige belastninger eller f.eks. i forbindelse med fald.

Der er hvert år på grund af knogleskørhed:
8-10.000 håndledsbrud - fra ca. 50 års alderen
15-17.000 rygsammenfald (estimeret) - fra ca. 60 års alderen
10-12.000 hoftebrud - fra ca. 75 års alderen

Hoftebruddene alene giver anledning til 13.000 indlæggelser hvert år, som modsvarer ca. 300.000 sengedage.

 

Symptomer på knogleskørhed

Rygsmerter

Voldsomme rygsmerter kan være tegn på knogleskørhed. Smerterne opstår, hvis en ryghvirvel falder sammen. Et brud på hvirvlen giver smerter ligesom andre knoglebrud. Ofte forsvinder smerterne efter 2-3 måneder, hvor bruddet sætter sig. Ikke alle sammenfald i ryggen giver smerter.

Rygkrumning og mindsket højde

Øget krumning af ryggen kan være tegn på knogleskørhed og skyldes, at én eller flere ryghvirvler er "faldet sammen" ind mod maven.

Maven buler ud

Når der sker brud på ryghvirvlerne, vil brystkassen automatisk blive presset sammen og få maven til at bule ud.
Det kan være meget smertefuldt for patienten, hvis der er tale om mange brud, og ribbenene er nede, hvor de hviler på hoftekammen.

Knogleskørhed kan være en lumsk sygdom, da den ofte i det tidlige stadie, men også senere i forløbet, er usynlig. Dvs., at men ikke mærker noget til, at man har sygdommen; ingen smerter, ingen brud og ingen synlige kendetegn.